Makanan Perlu Elak Ketika Hamil
Oleh:Imah Mingguan Wanita
Terdapat beberapa jenis makanan yang perlu anda elak untuk tidak
terjebak dengan kesan sampingan sewaktu hamil. Dalam usaha menjamin
keselamatan anda dan kandungan, ikuti panduan yang tertera.
Makanan mentah
Anda gemarkan makanan mentah seperti sushi? Jauhi makanan ini untuk
sementara waktu. Pengambilan makanan mentah atau yang separa masak boleh
menyebabkan komplikasi yang buruk seperti:
Toxoplasmosis
-
Penyakit yang disebabkan oleh parasit yang terdapat di dalam daging
mentah dan sayur-sayuran tidak dicuci sempurna. Makanan seperti ini
boleh menyebabkan jangkitan intrauterine yang serius kepada bayi.
Cirit-birit
-
Salmonella biasanya terdapat di dalam daging ayam dan telur yang tidak
dimasak. Cirit-birit yang anda alami secara tidak langsung boleh
membahayakan bayi sekiranya tidak dirawat dengan segera.
Jangkitan cacing
-
Pengambilan ikan mentah boleh menyebabkan jangkitan cacing. Walaupun
tidak meninggalkan kesan langsung kepada bayi tetpai cacing akan memakan
segala cat yang diperlukan oleh bayi.
Keguguran, kelahiran pra matang dan keracunan
-
Salah satu penyebabnya berpunca daripada bacteria listeria yang banyak
terkandung di dalam keju yang tidak dipasteur dengan baik.
Vitamin A
Apa jua bentuk Vitamin A yang diambil melebihi 5000iu boleh menyebabkan
kecacatan muka, kepala, jantung, dan saraf bayi. Sebagai langkah
selamat, anda boleh mengambil beta karotena yang banyak terkandung dalam
lobak merah. Makanan yang mengandungi banyak vitamin A speerti hati
daripada sumber haiwan perlu dielak.
Raksa
Makanan laut seperti tuna, mackerel (kembung besar) dan beberapa jenis
ikan bersaiz besar yang lain mengandungi kandungan raksa yang tinggi.
Sekiranya pengambilan makanan yang megandungi raksa berlebihan, raksa
boleh menyebabkan kerosakan bayi.
Gula
Pengambilan gula berlebihan akan menyebabkan anda menghadapi komplikasi
kencing manis sewaktu hamil. Malah, perkara ini boleh menyebabkan berat
badan bayi bertambah dan akan menyukarkan proses kelahiran.
Makanan yang diproses
Salah satu makanan proses yang popular ialah sosej. Sosej
berkemungkinan mengandungi kandungan nitrat dan nitrit yang tinggi.
Jadi, anda perlu mengurangkan pengambilannya.
Produk tenusu
Susu yang tidak dipasteur dan sesetengah keju boleh mengandungi
bakteria listeria yang berkemungkinan menyebabkan keguguran di awal
kehamilan dan kelahiran pra matang. Keju yang diyakini selamat keju
keras seperti cheddar, edam dan parmesan. Begitu juga dengan mozzarella,
feta, marscapone dan krim keju.
Kacang tanah
Inilah satu-satunya jenis kekacang yang perlu dielak sewaktu hamil
kerana kacang tanah boleh meningkatkan alahan pada kacang dalam kalangan
bayi. Jika ahli keluarga anda mengalami masalah alahan, elakkanlah
kacang tanah.
Telur kuning
Telur kuning yang tidak dimasak sempurna dan masih kelihatan cair
biarpun sudah dimasak mungkin mengandungi salmonella. Walaupun jarang
memberi kesan kepada bayi, anda mungkin mengalami muntah serius,
cirit-birit, demam dan dehidrasi. Jika ingin makan telur rebus, pastikan
telur itu dimasak lebih kurang tujuh minit.